ninjutsu
ninjutsu
Certificaat Ninjutsu
Certificaat Ninjutsu

Stijlen binnen de NFK
Bujinkan Rotterdam
Bujinkan Zoetermeer

Scholen binnen de NFK
Kayaku Dojo (Zoetermeer), Bujinkan systeem, www.kayaku-dojo.nl
The Old School (Rotterdam), Bujinkan systeem, www.theoldschool.nl


De “kunst van het verbergen” of ook wel “de volharding” zijn vertalingen van het Ninjutsu die het meest voorkomen. Net als in karate of het zwaardvechten heeft het Ninjutsu vele stijlen (Ryu) waarvan vele ook al weer verdwenen zijn. Of nog steeds onbekend. En dat is eigenlijk wel het mooie van het Ninjutsu.
Ninjutsu betekent “de kunst van verbergen”. Ninjutsu is in de tijd van het feodale Japan ontwikkeld als aanvalstactiek aanvullend op krijgskunsten voor op het slagveld of één of één gevecht. Ninjutsu was bedoeld om snel een doelwit uit te schakelen en weer snel te verdwijnen. Het lesgeven in deze traditionele krijgskunst in de huidige tijd behelst nog steeds de speciale technieken en zijn dus zonder aangepast reglement niet geschikt voor wedstrijd op sportieve competitie. Voor de jeugd worden wel aangepaste programma’s aangeboden die zeer leerzaam en educatief kunnen zijn voor hun ontwikkeling.

Ninjutsu is ontstaan in de Japanse middeleeuwen (12e-15e eeuw). Door de bewoners van de bergstreken uit de provincie Iga en Koka zijn jacht- en vechttechnieken gebruikt die in het ninjutsu worden toegepast. Hierbij zijn technieken ontwikkeld voor ontsnappingen, camouflage, het toedienen van gif, vermommingen etc. De krijgskunst ging dus niet alleen om het vechten maar ook om het geruisloos binnendringen van vijandelijk gebied voor bijvoorbeeld spionage. De beoefenaars van Ninjutsu worden ninja’s genoemd. De ninja’s waren ook zeer bekwaam in boogschieten, zwaardvechten of de shuriken, beter bekend als de werpsterren. De meeste waren ninja’s waren in het dagelijks leven “gewoon” samoerai en zetten hun speciale vaardigheden in op bevel van hun meester.

Er wordt wel beweerd dat hun kunst gebaseerd is op een oude chinese militaire tekst, geschreven door Sun Tzu. Door de eeuwen heen werd Ninjutsu in het geheim beoefend en wist niemand iets van de kunst af, behalve de ninja zelf.

Er zijn nog een aantal organisaties die deze krijgskunst nog actief overleveren. De Bujinkan, Genbukan en Jinenkan zijn wel de bekendste.

De Ninjutsu-training omvat acht methoden van gevechtstraining:

  1. Tai Jutsu – de ongewapende gevechtsmethode.
  2. Hichojutsu – spring – en klimmethoden.
  3. Bojutsu – stok – en stafvechten.
  4. Kenjutsu – zwaardvechten en werpen.
  5. Kusarijutsu – ketting en touwwapens.
  6. Goton-Po – het gebruik van natuurlijke elementen.
  7. Omshinjutsu – de kunst van vermomming en onzichtbaarheid.
  8. Heiho – militaire tactieken.

Een groot deel van deze wapens zijn traditioneel zoals bijvoorbeeld de Katana (zwaard) en de Yari (speer), maar ook wapens die uit de hedendaagse voorwerpen gehaald kunnen worden zoals de Bo (lange stok “bezemsteel”) of Hanbo (korte stok of de “paraplu”) worden gebruikt bij de training. Tevens worden de Tanto (mes) en het pistool ook behandeld. Hierbij ligt de nadruk op het gevaar van deze wapens en hoe je dat gevaar kan keren als je erdoor wordt bedreigd.

Ninjutsu-Ninja_1c