Matsubayashi-ryu

Scholen binnen de NFK
Furin Karate dojo (Eindhoven) – Matsubayashi Ryu, https://www.furinkaratedojo.com/


Matsubayashi-Ryū (松林流), is een stijl van Okinawaans karate, opgericht in 1947 door Shōshin Nagamine (1907–1997) in de voortzetting van de Shorin ryu-traditie van het Okinawaanse karate.
Het curriculum omvat 18 kata, zeven tweemans yakusoku kumite (vooraf afgesproken sparring) routines en kobudō (wapens) oefeningen.

Nagamine noemde zijn stijl ter ere van de twee belangrijkste meesters waarop zijn leringen waren gebaseerd: Sōkon Matsumura van Shuri-te, en Kosaku Matsumora van Tomari-te. Hij koos ervoor om de school een naam te geven met behulp van de eerste kanji-tekens van de namen van beide meesters, Matsu (松), en de stijl wordt in het Japans uitgesproken als “Matsubayashi”. Matsubayashi-ryū is een stijl van Shōrin-ryū en de termen Matsubayashi-ryū en Shōrin-ryū kunnen door elkaar worden gebruikt. Normaal gesproken wordt de stijl Shōrin-ryū genoemd, maar wanneer er een duidelijk onderscheid nodig is tussen de andere stijlen van de Shōrin-ryū-familie (Kobayashi Shōrin-ryū, Shōbayashi Shōrin-ryū en Matsumura Seito Hohan Sōken), dan wordt deze Matsubayashi genoemd. -ryū. Nagamine noemde Motobu Chōki ook de leraar die zijn zeven Yakusoku Kumite-vormen inspireerde.

Matsubayashi-ryū is een van de beter gedocumenteerde traditionele karatestijlen, dankzij Nagamine’s boek, The Essence of Okinawan Karate-dō. evenals Tales of Okinawa’s Grote Meesters. Takayoshi Nagamine

Na de dood van Nagamine O Sensei in 1997 vormden veel van zijn ouderejaarsstudenten hun eigen organisaties om Matsubayashi-ryū te onderwijzen. In de jaren die volgden bleef Nagamine Soke de organisatie leiden, maar slaagde er niet in eenwording te bewerkstelligen vanwege de politiek binnen de organisatie. Sinds 2012 is Yoshitaka Taira voorzitter van de vereniging. Er zijn nu veel andere organisaties die de leringen van O Sensei voortzetten buiten de WMKA.