Karate Jitsu
Karate Jitsu

Technische commissie
Theo de Jong

Scholen binnen de NFK
Academie voor Oosterse Bewegings- en Gezondheidsleer (Breda), www.aobg.nl / www.budokai-breda.com

 


Tijdens de Karate Jitsu beoefenen we allerlei slagen, trappen & stoten, maar ook worpen & klemmen. We maken in de training gebruik van, zowel klassieke als moderne trainingsvormen en principes.

De traditionele methodes zijn: Kata (een vastgestelde vorm, zowel solo als met trainingspartner), Kumite (voor de uitleg van Kata en Zelfverdediging) en Tameshi-wara (het breken van voorwerpen). Daarnaast modernere aspecten zoals gymnastische show- en spectaculaire trapcombinaties, acrobatische bewegingen zoals radslagen en voor sommige beoefenaar ook salto’s. Dit alles gedoseerd naar mate van het atletische vermogen van de beoefenaar.

Het Karate Jitsu herkennen we aan de flitsende, atletische bewegingen, de perfecte precisie, maar ook de strakke en krachtige technieken waardoor het de kunst der krijgskunsten genoemd mag worden.

Het Karate Jitsu kent van oudsher ook Buki Jitsu (wapenkunst) daardoor zijn deze sterk verbonden als het ‘Karate Buki Jitsu’. De wapens die gebruikt worden zijn boeren- en visserswerktuigen, onder andere: Bo, Kama, Tonfa, Sai, Nunchaku, Oar, Nunti, Timbei, Surujin, Kuwa, Nisho TanBo.

Bij de Kyu & Dan Shinsa (de exameneisen) zijn integraal de eisen voor het Karate Buki Jitsu opgenomen. We kunnen er niet omheen; op Okinawa zegt men binnen de Karate wereld “Karate kan niet zonder Kobujitsu” en binnen Kobujitsu zeg men “Kobujitsu kan niet zonder het Karate”.

Bron teksten: AOBG Breda/GS


Het basis curriculum t/m Shodan Karate Jitsu
– Ukemi Waza: 17 basisbewegingen
– Dachi: 4 standen
– Kihon: 6 weringen, 19 slagen, trappen en stoten, 3 werp- neerhaaltechnieken
– Gatame: 5 klemmen en ontwrichtingen, 3 verwurgingen
– Renraku: 5 combinatie van slagen, trappen en stoten
– Kata: 3 (solo-) Kata, 1 (duo-) Kata
– KyokuGeino Ho: 15 Artistic moves
– Bo: 1 Bo Kata
– Kama: 1 Kama Kata
– Ippon Kumite, Sanbon Kumite, Jiju Ippon Kumite, SanRen Yakusoku Kumite
– Tameshi-wara, breektechnieken