Xingyiquan
Xingyiquan

Xingyiquan (Xingyi)

Zoals Taijiquan kortweg Taiji wordt genoemd, zo wordt Xingyiquan ook Xingyi genoemd.

Xing betekent ‘uiterlijk’, ‘vorm’ en Yi betekent ‘idee’, ‘gedachte’. Quan betekent ‘vuist’, ‘krijgskunst’. Xingyi heeft ook andere namen: ‘Xingyi liuhequan, ‘Liuhequan’.

Het belangrijkste principe van Xingyi is: eerst goed concentreren dan bewegen, d.w.z de gedachten geven de leiding aan de bewegingen.

Xingyi is een oude krijgskunst, die meer dan driehonderd jaar bestaat en een belangrijke positie heeft verworven in de geschiedenis van de Chinese krijgskunst.

Xingyi is volgens bestaande literatuur bedacht door Ji Nong en Ji Feng, die in de jaren rond 1610 in de provincie Sanxi leefden.

Sommigen beweren dat Xingyi is bedacht door generaal Yue Fei uit de Song-dynastie. Er wordt ook gezegd dat de monniken van het Shaolin-klooster al lang Xingyi beoefenen.

Sinds de 18e eeuw verspreide Xingyi zich in onder andere de Chinese provincies He Nan, Sanxi, He Bei. De bekende meesters van Xingyi zijn: Ma Xue-Li, Dai Long-Bang, Li Luo-Neng, Zhang Zhan-Kui, Sun Lu-Tang, Shang Yun-Xiang, Guo Yun-Shen, Li Cun-Yi, Zhang Zhao-Dong, Che Yi-Zhai.

Een bekende houding van Xingyi is: ‘san ti shi’, waarbij de gewichtsverdeling 30% voor en 70% achter is. Deze houding op zichzelf is al een zelfverdediginghouding. De meeste bewegingen van Xingyi zijn sober en strak, zonder onnodige “mooie” bewegingen; zachte en harde bewegingen wisselen elkaar af. De basis van Xingyi bestaat uit de vijf-elementen vorm, daarnaast bestaat er ook de twaalf-dieren vorm en de gecombineerde vorm, bovendien zijn er ook partneroefeningen.

Bron teksten: Nei Gong