Ryukyu Kobujutsu
Ryukyu Kobujutsu
ryukyu kobujutsu
ryukyu kobujutsu
Technisch Directeur
Technisch Directeur

Wim van de Leur
(7e dan Ryu Kyu Kobujutsu

Certificaat RKH
Certificaat RKH

Ryukyu Kobujutsu Holland (RKH)

Bestuur RKH
Ed Abrahams (voorzitter, 4e dan)
Jan Bezemer (5e dan)

Examinatoren
Wim van de Leur (8e dan)
Jan Bezemer (6e dan)

Exameneisen per 1 september 2024.- KLIK HIER VOOR INFO

Modules Ryukyu Kobujutsuklik hier

Scholen binnen de RKH
Budokai Bergen op Zoom (Bergen op Zoom), www.budokaiboz.nl
El Hatri (Eindhoven, Meerhoven, Waalre, Geldrop, Bergeijk), www.elhatri.nl
Instituut ‘De Sportacademie’ (Den Haag), http://desportacademie.com
Karate & Kobudo Delft (Delft), www.karatedelft.com, http://karatekobudodelft.blogspot.nl/
Kobu-No-Zen (Purmerend), www.kobudoschool.nl
Lu Gia Jen (Den Haag), www.lugiajen.nl
Shotokan Karateclub Etten-Leur (Etten-Leur), www.skel.nl
Sportcentrum Doets (Reeuwijk), www.sportcentrumdoets.nl
Sportinstituut Ooms (Tilburg), www.sportooms.nl
Sportschool Muilwijk (Dordrecht, Ridderkerk, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht), www.sportschoolmuilwijk.nl
Stichting Krijgskunsten (Groningen), www.sjok.nl
Suhari (Amsterdam), www.suhari.nl
Zanshin (Vlissingen), www.zanshinvlissingen.nl

(Niet alle scholen zijn weergegeven.)

Meer informatie
www.rkkobujutsu.nl

 


Inoue Motokatsu (Bujutsu naam: Gansho) is geboren op 2 december 1918 in Tokyo. Zijn bujutsu opleiding begon reeds vanaf jonge leeftijd. Een belangrijke leraar ganshoen mentor was Fujita Seiko, de 14e grootmeester van de Koga Ryu (Ninjutsu) en Shihan in het Shingetsu-ryu Shuriken Jutsu. Inoue Motokatsu´s vader Inoue Saburo, generaal in het Japanse leger, introduceerde Inoue Gansho aan Fujita Seiko.
Inoue Motokatsu werd door Fujita Seiko in de loop van de jaren geïntroduceerd bij verschillende grootmeesters van verschillende disciplines om daar te trainen. Na zijn 18e jaar werd hij bij Taira Shinken geïntroduceerd. Inoue Motokatsu werd Taira Shinken´s hoogst gegradueerde student. In augustus 1969 verkreeg hij zijn Hanshi certificaat (hoogste lerarentitel).

Inoue Motokatsu heeft alle 42 kobujutsu kata direct onderwezen gekregen van Taira Shinken. In opdracht van Taira Shinken heeft hij het kobujutsu verder gesystematiseerd: van ieder wapen basisvormen(kihon), basis partnerwerk(kihon kumite) en uitleg van de kata(bunkai kumite).

Deze vormen zijn zeer goed doordacht en uniek voor de organisatie Ryu Kyu Kobujutsu Hozon Shinkokai. Inoue Gansho Hanshi is overleden op 1 januari 1993.

De zoon van Inoue Gansho, Inoue Kisho Hanshi, heeft alle kennis overgedragen gekregen van zijn vader. Momenteel is hij Chief Instructor en Voorzitter van de Ryu Kyu Kobujutsu Hozon Shinko Kai Japan. De organisatie bewaart en promoot vandaag de dag 42 wapen kata en de manier waarop de wapens gebruikt worden in kihon en bunkai. Inoue Hanshi reist daarom elk jaar naar Europa om de beoefenaars van het Ryukyu Kobujutsu verder te onderwijzen in kata en toepassingen.

Het ryu kyu kobujutsu hozon shinko kai hantaart een 8 tal wapens (bo, sai, tonfa, nunchaku, kama, tekko, surijin, tinbe en rochin). Hieronder staan de kata die kunnen worden getraind. Elke kata (serie) kent ook een uitlegvariant (bunkai) die in partnervorm wordt uitgevoerd en soms een extra demonstratie (embu) of comprehensive (gecombineerde uitleg) serie. Verder is er voor elk wapen een reeks van 8 tot 12 vaste korte partner oefeningen (kumite). De basisbewegingen voor het hanteren van de wapens liggen vast in de kihon. Dit zijn vaste series voor standen, aanvallen en verdedigingen.

Ryu Kyu Kobujutsu in Nederland
In Nederland werd het Okinawa kobujutsu geïntroduceerd door Rob Zwartjes, die in 1974 rechtstreeks onder Inoue trainde. Wim van de Leur (8e dan karate/7e dan kobujutsu) volgde in zijn voetsporen. Het kobujutsu is georganiseerd binnen de Stichting Okinawa Kobujutsu Nederland, deze treedt naar buiten toe op onder de naam Ryu Kyu Kobujutsu Holland (RKH). Zij maakt sinds 2009 onderdeel uit van de Nederlandse Federatie voor Krijgskunsten.
wapens
Curriculum_etc-1