Koryu te jutsu
Koryu te jutsu
Technisch Coördinator
Technisch Coördinator

Willem Vellema
(Sensei)

Hoofdvertegenwoordiger Nederland
Willem Vellema Sensei

Scholen binnen de NFK
Zanchin Almere (Almere), www.weerbaarheid.org/index.php

 


Het Koryu Te Jutsu werd door Hubert Laenen Sensei (hoge Belgische Yudansha in diverse systemen) tot leven geroepen om zo de link te leggen tussen de traditionele oude Krijgskunsten en de hedendaagse aspecten van de Moderne Martial Arts. Het is een complete vorm van zelfverdediging die terug gaat naar de roots van belangrijkste oosterse vechtdisciplines. Eenvoudig vertaald betekent ‘Koryu Te Jutsu’; traditionele technieken van de handen. (Koryu = Traditioneel – Te = Handen – Jutsu = Techniek)

Koryu Te Jutsu is niet zomaar een gevechtsport of krijgskunst, het is een studie die een levenlang interessant blijft. Het vormt zowel een krijgskunst op zich maar kan ook een leerrijke aanvulling zijn voor iedere beoefenaar van welke gevechtsport of zelfverdedigingskunst dan ook.

Het doel van de studie is om aan de hand van een aantal elementen de oorspronkelijke technieken van het verre oosten als het ware te hercreëren. Het vertrekpunt daarbij zijn de (Karate) Kata’s zoals deze voorkomen in de hedendaagse gevechtskunsten. Er ligt een grote nadruk op het gebruik van Chi of Ki. Dit is de universele levensenergie, het stroomt door meridianen in ons lichaam en is net zo belangrijk als het bloed in onze aderen. De acupressuur die in de technieken verweven zit manipuleert deze Ki, zodat de tegenstander of aanvaller precies reageert zoals je dat wil; ‘hij wordt als was in je handen…’

Aan de basis van Koryu Te Jutsu liggen:
– Het gebruiken van de kracht en het gewicht van de tegenstander;
– Kennis van het menselijk lichaam, anatomisch, fysiologisch en energetisch;
– Het manipuleren van Chi (levensenergie), zowel je eigen Chi als deze van je aanvaller;
– Het gebruiken van acupressuurpunten en de oosterse geneeskundige principes om de tegenstander uit te schakelen.

 

Koryu te jutsu