karate
karate

Stijlen binnen de NFK
Gensei Ryu
Karate Jitsu
Shito Ryu
Shotokan
Shorin Ryu Shidokan

Scholen binnen de NFK
Academie voor Oosterse Bewegings- en Gezondheidsleer (Breda), www.aobg.nl / www.budokai-breda.com
Budokai Bergen op Zoom (Bergen op Zoom), www.budokaiboz.nl
Karateclub Sende (Utrecht), www.karateclubsende.nl
Karate-Do Westwijk (Amstelveen), www.genseiryukaratedo.nl
Kyokan Martial Arts (Terneuzen), www.kyokan.nl
Lu Gia Jen (Den Haag), www.lugiajen.nl
Shito Ryu Karate Delft (Delft), http://www.karatedelft.com/shito/
Shito Ryu Karateschool Furinkazan Oisterwijk (Oisterwijk), www.furinkazan-oisterwijk.nl
Shotokan Karate Goes (Goes)
Shotokan Karateclub Etten-Leur (Etten-Leur), www.skel.nl
Shotokan Karateclub Hulst (Hulst), http://www.karateclubhulst.nl/
Shotokan Karate-do Tamashi  (Halsteren), http://www.tamashii.nl 
Okinawa Shorin Ryu Shidokan Karatedo, http://karate.123website.nl/
Zanshin (Vlissingen), www.zanshinvlissingen.nl
Euregio Karate Nordhorn eV (Bad Bentheim), http://www.karate-nordhorn.de/  

Kenko Kempo Karate ,  http://www.kenkokempokarate.de/

 

 

Karate (空手) is een vechtkunst die is ontstaan op de Ryukyu-eilanden van het huidige Okinawa, Japan. Het is ontstaan uit de inheemse vechtkunsten die ‘te’ (手, letterlijk “hand”) werden genoemd en het Chinese Kempo. Karate is een vechtkunst waarbij de nadruk ligt op het gebruik van stoot- en traptechnieken (te-waza en geri-waza), maar in het curriculum van sommige stijlen komen ook klemmen, verwurgingen en worsteltechnieken voor. Een beoefenaar wordt een karateka genoemd.

Karate is een vechtkunst maar het bevat meer dan de fysieke toepassing van agressie. Hoewel er wedstrijden worden gehouden, gaat het bij karate niet om het winnen of verliezen, maar om een verbetering van het karakter van de beoefenaar. Karate mag uitsluitend voor zelfverdediging gebruikt worden en zoals een gezegde luidt: “Karate Ni Sente Nashi”, ofwel ‘In karate is er geen eerste aanval’. Over de betekenis hiervan bestaat echter geen eenduidigheid: veelal wordt dit gezegde eenvoudig opgevat als een gedragsregel van niet-aanvallen, doch op een dieper niveau luidt een uitleg dat een geoefende op een aanval van een tegenstander kan anticiperen. Ander beroemde gezegden luiden: ‘Een vermeden gevecht is een gewonnen gevecht’ en ‘Zeven keer vallen, acht keer opstaan’.
Toepassing van karate-technieken kan vooral bij een niet-geoefende tegenstander ernstig lichamelijk en zelfs dodelijk letsel veroorzaken. Bij de beoefening van karate als wedstrijdsport is een belangrijke bedoeling dat men de tegenstander niet raakt met een techniek die hem ernstig letsel toebrengt.

Geschiedenis
Aan het begin van de 20e eeuw werd karate vanuit Okinawa naar het vasteland van Japan gebracht. De Ryukyu-eilanden waren inmiddels geannexeerd door Japan, waardoor er meer cultuur werd uitgewisseld tussen de twee gebieden. In 1922 nodigde het Japanse ministerie van onderwijs Gichin Funakoshi uit om in Tokyo een karate demonstratie te geven. In 1924 werd op de Keio universiteit de eerste karateschool van Japan gevormd en binnen een periode van acht jaar sloten de overige universiteiten zich ook aan. Deze periode kenmerkte zich door het militariseren van de Japanse maatschappij wat aanleiding gaf om de naam van karate te veranderen. De karakters 唐手 (“Chinese hand” of “Tang hand”) werden gewijzigd naar 空手 (“lege hand”), en hebben dezelfde uitspraak. De naamsverandering van karate toonde aan dat de Chinese invloeden vervangen moesten worden met Japanse.

Klik hier voor de verdere geschiedenis.

Stijlen
Bij karate onderscheidt men verschillende stijlen. Onderscheidend voor de diverse stijlen zijn de diverse kata, een min of meer eigen filosofie en eigen wedstrijdreglementen. De Federation of All Japan Karatedo Organization erkent vier zogenoemde traditionele stijlen (de Yondai Ryuha), dit zijn:

Goju-ryu
Shotokan
Shito-ryu
Wado-ryu

Daarnaast bestaan nog vele andere stijlen, zoals onder andere:

Genseiryu
Isshin-ryu
Kissaki-kai
Kyokushinkai (Full Contact)
Uechi-ryu
Ryuei-ryu
Matsubayashi-ryu
Kobayashi-ryu
Shobayashi-ryu
Matsumura Seito-ryu
Shorinji-ryu
Jisei-karate-do
Kyo karate

Onderdelen
Karate bestaat uit ‘kihon’ of basistechnieken, ‘kata’ of een ingebeeld gevecht tegen meerdere tegenstanders, ‘kumite’ of gevecht, ‘tameshiwara’ of breektechnieken en ‘kiko’ of energetische oefeningen.

Bron: naar Wikipedia/gs

Gichin Funakoshi, grondlegger van het Shotokan karate

Gichin Funakoshi, grondlegger van het Shotokan karate

Itosu_Anko_grootvader_van_het_moderne_karate

Itosu Anko grootvader van het moderne karate