The Old School
The Old School
Technisch Coördinator
Technisch Coördinator

Stephen Ghazi
(Guru)

Technische Commissie
Stephen Ghazi (Guru Muda, tingkat lima, 5e graad)

Scholen binnen de NFK
The Old School (Rotterdam), www.theoldschool.nl

 


De Pencak Silat stijl die beoefend wordt in The Old School is Cimande. Er bestaan vele varianten van deze stijl, zo is de Cimande die wij geven ook weer een van de zoveel soorten. De vechttechnieken binnen de Cimande bestaat voornamelijk uit korte handtechnieken maar ook grepen en traptechnieken. Binnen de Cimande wordt er naast de ongewapende technieken ook gebruik gemaakt van wapens. De wapens waarmee wij trainen zijn; tongkat (korte en lange stok), trisula (drietand), golok (kapmes), zwaard (pedang), mes (pisau) en karambit. Vaardigheid met deze wapens wordt gemakkelijk verworven, door de langdurige correcte beoefening van ongewapende technieken. Hierdoor zijn alle bewegingen en technieken met een kleine inspanning ook geschikt te maken om te kunnen vechten met wapens.

De stijlnaam binnen The Old School is Pencak Silat Cimande Cabang Sambaran. Dit houdt in dat wij Pencak Silat Cimande geven met als uitbreiding Sambaran. Sambaran is een systeem dat is ontwikkeld door Guru Stephen Ghazi. Het doel van Sambaran is om de pure vechttechnieken binnen het systeem overzichtelijk, praktisch en doelgericht te maken. Vanuit de vaste lanka’s heeft hij nieuwe jurussen, zelfverdedigingtechnieken en trainingsmethodes ontwikkelt die goed aansluiten binnen de Pencak Silat stijl.

In de loop der jaren heeft Stephen dit systeem verder ontwikkeld door technieken en principes vanuit het Pencak Silat, Jeet Kune Do en Ninjutsu te combineren. Hieruit is een tweede methode ontstaan, namelijk Sambaran als vrije vorm, op een praktische manier alles gebruiken wat bruikbaar is vanuit de bovenstaande stijlen zonder vast te zitten in verplichte houdingen of bewegingen. Sambaran als vrije vorm wordt niet geïntegreerd binnen de Pencak Silat Cimande maar zal als losstaand systeem beoefend worden. Hierdoor blijft de bestaande Pencak Silat stijl zuiver zonder invloed vanuit de andere vechtstijlen. Het verschil tussen de twee vormen is dat Sambaran in de Pencak Silat stijl geheel is ontwikkeld vanuit de bewegingen en technieken van dat systeem en dus puur Pencak blijft. De vrije vorm hoeft niet zuiver te blijven en mag bestaan uit combinaties van bovenstaande stijlen en kan als losstaand systeem beoefend worden.

Wat is de betekenis van de naam
Sambar = raken of treffen, in snelle vaart, flitsend aanvallen.
Sambaran = aanval, doelwit, greep, klap, prooi en slag.
De naam kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden, maar als uitgangspunt gebruiken wij voornamelijk de betekenis; “Doelgericht aanvallen op een snelle flitsende manier”.

Trainingstijden
Dinsdag 18.30 – 20.00h
Donderdag 19.00 – 21.00h

uitleg_logo_cabang_sambaran