Stijlen binnen de NFK
Baguazhang
Taijiquan
Xingyiquan
Yiquan

Scholen binnen de NFK
Nei Gong Tai Chi & Kung Fu School (Amsterdam), www.neigong.nl

 


Technische commissie
Shi Dan-Qiu (8e Duan)
shidanqiu@federatiekrijgskunsten.nl

Examinatoren
Shi Dan-Qiu

Exameneisen / Exam Prerequisites
Ji and Duan system (click here)

Stijlethiek / Ethics and Standards
Chinese Internal Martial Arts Ethics System (click here)

Systeeminformatie CIMA / System Information CIMA
Nederlands (klik hier) – English (click here)
In de Chinese krijgskunsten wereld worden Taijiquan, Baguazhang, Xingyiquan en Yiquan Chinese Interne Krijgskunsten (Chinese Internal Martial Arts) genoemd. Deze krijgskunsten benadrukken de absolute beheersing van het hele lichaam, doordat door het ontspannen van het lichaam en de geest de optimale coördinatie van lichaam en geest wordt bereikt.

Grootmeester Sun Lutang heeft ooit geschreven: ‘het beheersen van qi is de Interne Krijgskunsten.’ ‘Het beheersen van qi’ betekent hier de hoogste harmonie van lichaam en geest.

De NFK erkent de volgende drie interne krijgskunsten binnen de Chinese Interne Krijgskunsten groep:

Xingyiquan (voor westerse spelling is het Hsing Yi Ch’uan). Xing betekent ‘uiterlijk’, ‘vorm’ en Yi betekent ‘idee’, ‘gedachte’. Quan betekent ‘vuist’, ‘krijgskunst’. Xingyi heeft ook andere namen: ‘Xingyi Liuhequan, ‘Liuhequan’. Het belangrijkste principe van Xingyi is: eerst goed concentreren en dan bewegen, d.w.z de gedachten geven de leiding aan de bewegingen. Xingyi is een oude krijgskunst, die meer dan driehonderd jaar bestaat en een belangrijke positie heeft verworven in de geschiedenis van de Chinese krijgskunst.

Baguazhang (voor westerse spelling is het Pa Kua). Bagua is de afkorting van Baguazhang. Bagua betekent “acht richtingen”. Zhang is “handpalm” in het Chinees. Het beoefenen van Bagua is gebaseerd op verschillende handpalm- en looptechnieken. Er zijn acht basishandtechnieken en vier basislooptechnieken. Het in een cirkel lopen van Bagua is een zeer bijzondere oefening, die veel aandacht en oefening vereist voordat een beoefenaar die redelijk kan uitvoeren.

Taijiquan, of kort weg Taiji (voor westerse spelling is het T’ai Chi Ch’uan, meestal vereenvoudigd tot Tai Chi Chuan of Tai Chi) is een Chinese interne vechtkunst. Woord voor woord vertaald betekent Taijiquan “ultieme vechtkunst”. In feite is Taiji de combinatie van oude Chinese krijgskunst en oude Chinese gezondheidsoefeningen zoals ademhalings technieken. Een deel van de theorie van Taiji kan met Taoïstische filosofie uitgelegd worden.

Yiquan is de nieuwste toevoeging aan de Chinese krijgskunsten. Het is gebaseerd op Xingyiquan en wordt beschouwd als de essentie van de Chinese krijgskunsten. Het meest onderscheidende deel van Yiquan is dat het geen enkele reeks van vormen of opeenvolging van houdingen, na elkaar laat uitoefenen (wat voorkomt in de Taolu of andere op vorm gebaseerde systemen). Het trainingsprogramma van Yiquan bestaat uit Zhanzuang, Shili, Fali, Pushing hands en San Shou.

De NFK biedt beoefenaars van deze drie Chinese Interne Krijgskunst de mogelijkheid om hun voortgang en meesterschap te meten d.m.v. examen op zowel ji (kyu) en duan (dan) niveau. Voor meer informatie kunt u contact met Shi Dan-Qiu opnemen.

Biografie Shi Dan-Qiu

Shi Dan-Qiu beoefent Taijiquan sinds 1966 en is een tweede generatie leerling van grootmeester Yang Shao-Hou, via Gu Li-Sheng. In zijn jeugd heeft hij les in Tan Tui en Chang Quan gehad. Shi Huai-Ju (de vader van Shi Dan-Qiu) was een trouwe volgeling van Master Gu Li-Sheng en heeft ervoor gezorgd dat Shi Dan-Qiu in zijn voetsporen kon volgen. Shi Dan-Qiu heeft zich ook gespecialiseerd in de twee met Taijiquan verwante vechtsporten, Xingyiquan (o.l.v. Li Tian-JI) en Baguazhang (o.l.v. Jiang Rong-Qiao). Shi Dan-Qiu beoefent ook Qigong. Nei Gong Tai Chi & Kung Fu school staat onder de leiding Shi Dan-Qiu. Shi Dan-Qiu heeft een BSc in Organisch Chemische Technologie van Nanjing University of Science & Technology.

ShiDanQiu