mma
mma

Stijlen binnen de NFK
International Mixed Martial Arts Association (bond)
Niet georganiseerde scholen

Scholen binnen de NFK
Kempo Tahitu (Capelle a/d IJssel), www.kempotahitu.nl
Koryukan Dojo (Veldhoven), www.koryukan.eu

 


Mixed martial arts, meestal afgekort tot MMA, (Engels voor: gemengde gevechtskunsten) is een multidisciplinaire vechtsport die zich richt op het combineren van technieken uit verschillende vechtkunsten (en vechtsporten) zoals worstelen (grappling), judo, karate, kungfu, kickboksen, muay thai, boksen en jiujitsu.

Veel vechters hebben een achtergrond in het thai- of kickboksen, Braziliaans Jiu Jitsu of Grieks-Romeins worstelen. Deze stijlen zijn effectief gebleken. Zeker in het begin van het MMA bleek dat de ‘grappler’ (worstelaar/grondvechter) het vaak won van de striker, oftewel de staande vechter. Karateka’s, boksers en kickboksers die de overstap naar MMA maken zijn dus niet altijd succesvol omdat in MMA naast het staande gevecht het grondgevecht en de clinch belangrijk zijn. Het vuistgevecht vormt echter wel een uiterst belangrijk onderdeel van het MMA-totaalbeeld. Het gaat binnen deze sport om het atletisch vermogen van het individu en niet over wie de beste vechtsport beoefend.

Het grote verschil met “gangbare” vechtsporten is dat veel geoorloofd is, van stoot- en traptechnieken, elleboog- en knietechnieken, tot klem- en wurgtechnieken.

Competitie
Net zoals bij onder meer het boksen, wordt onderscheid gemaakt op basis van verschillende gewichtscategorieën en op basis van wedstrijdervaring. Een scheidsrechter, arts en de trainers uit beide kampen zien toe op een goed verloop van de wedstrijd.

mma_foto_web