Technisch Coördinator
Technisch Coördinator

Maarten Molenaar (5de dan)

Technische commissie
Maarten Molenaar (5e Dan)
Sander van de Meent
Tim van den Driesschen

Examinatoren
Maarten Molenaar


Dju-Su is vanuit de oorsprong nauw verbonden aan het traditionele Shaolin Kempo Kung-fu.
Shaolin Kempo Kung-fu is een vechtsysteem met vaste onderdelen, een uitgebreid systeem, een ware vechtkunst, te gebruiken voor beheersing van lichaam en geest maar ook voor zelfverdediging en het deelnemen aan wedstrijden.

Je ziet dat bijna elk traditioneel vechtsysteem ook een moderne zelfverdediging component heeft. Dat wil zeggen verdedigingen op (hedendaagse) fysieke agressie (aanvallen). Daarom heeft de grondlegger van het Kempo dit ook aan het bestaande Kempo curriculum als losstaand systeem toegevoegd. Hij heeft het systeem Dju-Su genoemd. Dju-Su (He Tjie Tao Dju Chu of ook Rou Shou) wordt wel de Chinese vorm van het Japanse Jiu-Jitsu genoemd. Jiu-Jitsu betekent Soft Art, Dju-Su betekent Soft Hands.
Dju-Su is een open systeem, dat meegroeit met de tijd en waar de leraar de flexibiliteit heeft om daar een deels eigen invulling aan te geven. Het zal niet verwonderlijk zijn dat veel technieken uit het Kempo afstammen.
Martial-arts school Bodhi Dharma heeft een compleet curriculum vastgelegd. Dit curriculum bestaat uit gradatieniveaus (banden) met bijbehorende eisen (technieken).
Ook al ligt het systeem in eisen vast, het blijft een opensysteem. Nieuwe inzichten, trainingsmethodes of technieken kunnen wijzigingen in het curriculum tot gevolg hebben. Daar zal in het algemeen veel tijd overheen gaan omdat deze technieken eerst hun effectiviteit en nut moeten bewijzen.

Dju-Su bestaat onder andere uit:

  • Theorie over agressieregulering, wetgeving, weerbaarheid, etc.
  • Vaardigheden als val breken, snel verplaatsen, tactieken, onder stress handelen, scenario’s, e.d.
  • Stoten, slagen, trappen en weringen.
  • Klemmen en controletechnieken.
  • Worpen.
  • Drukpunten.
  • Bevrijdingen.
  • Wapens, messen – stokken – pistolen – Kubotan.

Dju-su_exameneisen_totaaloverzicht_versie_1.0