Yiquan
Yiquan

Yiquan

Yiquan is de nieuwste toevoeging aan de Chinese krijgskunsten. Het is gebaseerd op Xingyiquan en wordt beschouwd als de essentie van de Chinese krijgskunsten. Wang Xiang-Zhai (1885 – 1963) ontwierp Yiquan in 1928. Daarvoor beoefende hij Xingyiquan bij Guo Yun-Shen. In 1907 besloot Meester Wang zijn leermeester te verlaten en maakte een reis door China om de krijgskunsten te bestuderen.

Meester Wang ervoer zijn reis als zeer waardevol. Hij was altijd zeer onbevooroordeeld. Meester Wang ontmoette zeer ervaren krijgskunstenaars (meesters in hun eigen richting) gedurende zijn reis en hij bestudeerde met hen. Hij leerde van hen en verrijkte zijn kennis en verbeterde zijn bekwaamheid in de krijgskunsten.

Meester Wang merkte echter dat er een grote meerderheid van krijgskunstenaars waren die de krijgskunsten als “show” zagen. Hun krijgskunsten waren meer “Taolu” (een serie op sensatie gerichte bewegingen achter elkaar uitgevoerd) dan echte krijgskunsten. Helaas was hun showachtige stijl niet erg nuttig in termen van bescherming. Sommige waren zelfs slecht voor je gezondheid, waar de echte Chinese krijgskunsten juist goed voor je gezondheid zijn.

Na veel jaren van oefenen begon Wang Xiang-Zhai door te dringen tot de essentie van de Chinese krijgskunsten en langzamerhand vormde hij zijn eigen trainingssysteem. Meester Wang kwam tot het besef dat degenen die de Taolu krijgskunsten beoefenden zelfs niet leken op de basishouding die ten grondslag ligt aan de krijgskunsten, die “Xing” worden genoemd in het Chinees. Hij besloot daarom het woord “Xing” van Xingyiquan weg te laten en noemde zijn systeem “Yiquan”. Het meest onderscheidende deel van Yiquan is dat het geen enkele reeks van vormen of opeenvolging van houdingen, na elkaar laat uitoefenen (wat voorkomt in de Taolu of andere op vorm gebaseerde systemen). Het trainingsprogramma van Yiquan bestaat uit Zhanzuang, Shili, Fali, Pushing hands en San Shou.

Bron teksten: Nei Gong