20160529 Jelle 1 web

Hoe typeer je zo’n man? Buitengewoon eigenwijs, ongelooflijk kundig, geweldig gevoel voor humor en een ijzeren doorzetter ‘hart wie Kruppstahl’ met een klein hartje; dat is deze grootmeester; moeten we daar een verder etiket opplakken?

Bijzondere grootmeesters, ze zijn er, stil op de achtergrond, hebben geen verbeelding (eigenroem), staan met twee benen op de grond, combineren een enorme kennis, vaardigheid en vijftig tot zestig jaar intensief trainen met een ijzeren zelfdiscipline. Deze heeft het van jongs af aan in de huiskamer geleerd en getraind.

20160529 Jelle 2 web

Want zo ging het. De dames naar de keuken, uiteraard om daar heerlijke Indische hapjes te maken en om natuurlijk over van alles en nog wat gezellig te ‘converseren’. De kinderen en huisdieren werden ook veilig ondergebracht en alles wat kon staan en lopen, van jong tot oud dus, toverde de woonkamer binnen een mum van tijd om in een heuse trainingsruimte. Vervolgens Jurus (Kata’s) lopen, technieken leren, trainen en gewoonweg flink knokken (lellen en meppen dus). De huiskamer als leerschool van vele Indonesische Pencak Silat systemen, zo verging het ook onze hoofdrolspeler.

Wanneer wie dan ook zegt dat hij naar links moet gaan, gaat hij naar rechts en ‘vice versa’. Aanvaringen met vader en andere, zeer imposante leraren waren dan ook onvermijdelijk. Wat hij echt wilde, de volledige beheersing van het (Kupulan) Pak Serak was al ongelooflijk moeilijk, zijn jeugdige(?) obstinaatheid maakte het nog twee maal zo moeilijk, maar het is een doorzetter, een vechter zonder weerga met een bewezen groot en goed hart. Een baken in de branding en helpende hand, zorgzaam voor vrienden en leerlingen. Uiteindelijk moest hij gewoon zijn eigen lange weg door het bamboe bos kappen en dat deed hij dan ook.

20160529 Jelle 3 web

Toen hij in 2015 lid werd van de NFK kenden we hem natuurlijk al. De NFK ontleent veel van zijn autoriteit aan een selecte groep grootmeesters met groot (inter)nationaal aanzien. Deze grootmeester als stamhouder van de Pencak Pukulan Pak Serak vormt in dit kader goed gezelschap. De NFK was (en is) dan ook heel blij met zijn komst.

Van aanvaringen naar varen is maar een kleine stap, bij de Koninklijke Marine vond hij tot zijn pensioen een goed onderkomen. Een veelbewogen man, meester en leraar par excellence, een geweldige kerel.

20160529 Jelle 4 web

Al met al de mores van de kleine categorie buitengewone meesters binnen de Martial Arts. Moeten we hier nog een etiket opplakken? Nee, goede wijn behoeft geen krans maar een teken van respect in de vorm van een bijzonder certificaat en wat woorden en gedachten van de voorzitter NFK over bijzondere verrichtingen en zijn voorbeeldfunctie is wel het minste wat we voor hem kunnen doen. Het seminar van Cecep, die ook nog bij hem getraind heeft(!) was natuurlijk de gelegenheid bij uitstek. We hebben het natuurlijk over Pendekar Oom Jelle Dezentje, in Den Haag op 29 mei 2016 even in het zonnetje gezet met zichtbaar plezier door voorzitter NFK Gerard Stijf.

Respect, hormat oom Jelle!