Logo-S0063-Shakti-Cimande-Rotterdam-web-150

De Pencak Silat stijl Cimande ontstond rond 1765. In die tijd waren er in West Java, in de omgeving van Bandung en Bogor diverse vechtmethodes die allemaal hun eigen sterke en zwakkere kanten hadden. Uit deze verscheidenheid creëerde de grondlegger van Cimande zijn stijl. Deze man, Embah Khair genaamd, was al tijdens zijn leven een legende. Geroemd en gevreesd vanwege zijn vechtlust en magische krachten bracht hij het tot leraar van de prinsen in de Kraton, werd hij de lijfwacht van prins Aria (Adipatih Wiratanudatar 1766 – 1813) en gaf hij les aan de lokale bevolking en politie.

paste4

Hij kreeg vijf zoons die allen in zijn voetspoor zouden volgen en hij stierf in 1825. Zijn graf in Sereal Bogor word nu nog druk bezocht als bedevaartsoord voor vele beoefenaars van zijn en andere stijlen. Een van zijn beste leerlingen was Pendekar Age die de stijl naar de plaats Tarik Kolot bracht waar hij nog steeds beoefend wordt. Natuurlijk is het niet meer zoals in Embah Khair’s tijd (18e eeuw), ook deze gevechtskunst blijft zich door ontwikkelen waarbij het wel zijn typische karakter blijft behouden.

paste8 dave van der voordt

Welkom Perguruan (vereniging) Shakti met de prachtige krijgskunst Cimande onder de bezielende leiding van Dave van der Voordt. Weer een prachtige loot aan de boom die Pencak Silat heet. Het bestuderen van dieren in gevecht, een oude traditie die nog niets aan waarde heeft ingeboet, zal met jullie komst verder versterkt worden binnen de NFK.

Al zullen we op de Coolsingel in Rotterdam doorgaans weinig tijgers aantreffen, het neemt niet weg dat in jullie technieken en toepassingen de tijger in Nederland zijn plaats behoudt. Via eeuwenoude overlevering getuigen jullie van een prachtig systeem, laat vooral veel van jullie horen opdat nog velen kennis kunnen maken met dit bijzondere systeem.