Wang_Xiang-Zhai1
Yiquan is de nieuwste toevoeging aan de Chinese krijgskunsten. Het is gebaseerd op Xingyiquan en wordt beschouwd als de essentie van de Chinese krijgskunsten en is in China razend populair. De komende tijd wordt Yiquan in Nederland geïntroduceerd door Shi Dan-Qiu, Technisch Directeur Chinese Interne Krijgskunsten binnen de NFK. Klik hier voor de bijbehorende pagina.

Wang Xiang-Zhai (1885 – 1963) ontwierp Yiquan in 1928. Daarvoor beoefende hij Xingyiquan bij Guo Yun-Shen. In 1907 besloot Meester Wang zijn leermeester te verlaten en maakte een reis door China om de krijgskunsten te bestuderen.

Meester Wang ervoer zijn reis als zeer waardevol. Hij was altijd zeer onbevooroordeeld. Meester Wang ontmoette zeer ervaren krijgskunstenaars (meesters in hun eigen richting) gedurende zijn reis en hij bestudeerde met hen. Hij leerde van hen en verrijkte zijn kennis en verbeterde zijn bekwaamheid in de krijgskunsten.

Meester Wang merkte echter dat er een grote meerderheid van krijgskunstenaars waren die de krijgskunsten als “show” zagen. Hun krijgskunsten waren meer “Taolu” (een serie op sensatie gerichte bewegingen achter elkaar uitgevoerd) dan echte krijgskunsten. Helaas was hun showachtige stijl niet erg nuttig in termen van bescherming. Sommige waren zelfs slecht voor je gezondheid, waar de echte Chinese krijgskunsten juist goed voor je gezondheid zijn.

Na veel jaren van oefenen begon Wang Xiang-Zhai door te dringen tot de essentie van de Chinese krijgskunsten en langzamerhand vormde hij zijn eigen trainingssysteem. Meester Wang kwam tot het besef dat degenen die de Taolu krijgskunsten beoefenden zelfs niet leken op de basishouding die ten grondslag ligt aan de krijgskunsten, die “Xing” worden genoemd in het Chinees. Hij besloot daarom het woord “Xing” van Xingyiquan weg te laten en noemde zijn systeem “Yiquan”. Het meest onderscheidende deel van Yiquan is dat het geen enkele reeks van vormen of opeenvolging van houdingen, na elkaar laat uitoefenen (wat voorkomt in de Taolu of andere op vorm gebaseerde systemen). Het trainingsprogramma van Yiquan bestaat uit Zhanzuang, Shili, Fali, Pushing hands en San Shou.

Toen andere krijgskunstenaars hoorden dat Meester Wang zijn eigen systeem had ontworpen, zochten zij hem op om over zijn systeem te discussieren en om te oefenen onder zijn leiding. Onder hen waren bekende meesters als Hong Lian-Sun (China), Enger (een prof boxer uit Hongarije), Sawayi (5e dan judo, 3e dan kendo uit Japan), om er een paar te noemen. Al deze mannen probeerden Meester Wang te verslaan in een wedstrijd van vaardigheid en kracht. Ze verloren allemaal van hem. Sawayi vermeldde dit voorval in zijn boek. Hong Lian-Sun was zo onder de indruk van Meester Wang dat hij tegen zijn eigen leerlingen zei: “alles wat jullie van mij hebben geleerd is nutteloos”. Hij nam zijn leerlingen mee naar meester Wang en liet hen les nemen bij hem. Het was een van Hong’s leerlingen, Yao Zong-Xun (1917 – 1985), die het Yiquan als erfenis meekreeg van Meester Wang. Yao ging verder met het promoten en ontwikkelen van Yiquan tot die heldere ster in de Chinese krijgskunsten, die het vandaag is.

In 1940 waren er veel tijdgenoten en vrienden van Meester Wang, die Yiquan loofden en Yiquan de naam “Dachengquan” gaven, wat “de grootste prestatie in krijgskunsten” betekent. Waarop Meester Wang zei: “Kennis is oneindig. Waar komt deze grote prestatie vandaan?” Meester Wang besloot vast te houden aan de naam Yiquan. Maar tot op de dag van vandaag zijn er veel mensen die liever de naam Dachengquan gebruiken.

Bron: Nei Gong
http://www.neigong.nl/