bukti_RH
Onze stijlnaam heeft zowel de toevoeging Pukulan als Pencak Silat voor zich. Wat betekenen deze toevoegingen nu precies?

Ronald Hartman van Bukti Negara Rotterdam legt uit.

Pencak Silat
Pencak Silat is de moderne spelling van Pentjak Silat, een verzamelnaam voor alle vechtkunsten die hun oorsprong hebben in Indonesië, Maleisië of Brunei. Het is dan ook niet één stijl, maar er zijn honderden stijlen van Pencak Silat. Soms worden deze ook anders benoemd, zoals Pentjak, Silat, Silek, Maen Po, afhankelijk van de regio waar het vandaan komt.

Pukulan
Pukulan is de moderne spelling van Poekoelan, is een naam voor directe stijlen, waarbij meer nadruk gelegd wordt op het vechtaspect met veel stoottechnieken. Ook hier zijn verschillende benamingen voor zoals: Maen Pukul, Peupeuhan, Buah Pukul. De betekenis van het woord Pukulan is enigszins verwarrend omdat dit ook vertaald kan worden naar ‘het maken van stoten’. Wij zien Pukulan meer als ‘de kunst van het stoten’.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

De combinatie Pukulan en Pencak Silat
Bij Bukti Negara zijn de Pukulan aspecten te herkennen in het meer directe vechten, waarbij grote nadruk ligt op de stoottechnieken. Traptechnieken zijn er ook maar deze zijn redelijk beperkt en worden bij voorkeur pas gebruikt na een reeks van slagen.
De Pencak Silat aspecten van Bukti Negara herken je onder andere in het gebruik van de diverse veegtechnieken (besot en sapu). Deze aspecten stellen de beoefenaar in staat om op een veilige manier de toepassingen te oefenen, zonder aan effectiviteit in te boeten.

Bij Pencak Silat wordt vaak ook verwezen naar de onderdelen Olah Raga (wedstrijden), Seni (demonstratie en culturele uitingen) en Ilmu Kebatinan (mentaal/spiritueel). Deze aspecten worden niet benadrukt binnen Bukti Negara. Als stijl is Bukti Negara dan ook ontdaan van de franje die zo kenmerkend is voor andere Pencak Silat stijlen, we proberen ALLE bewegingen effectief te maken, tot aan de groet aan toe!

Dit betekent overigens niet dat de stijl geen traditionele achtergrond heeft en dat we een moderne CloseCombat variant geworden zijn. Het tegenovergestelde is waar; we maken nog altijd gebruik van de Jurus (vormen) als basis, focussen veel op de Langkah (looppatronen) en de finesses die we trainen, dit alles plaatst ons eerder in de categorie Vechtkunst.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA