KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Er zijn maar vier 7e Dan houders Ryukyu Kobujutsu buiten Japan, tegelijkertijd de hoogst gegradueerde niet Japanners ter wereld, dus de kans dat je er een tegen komt is erg klein, laat staan gezamenlijk…

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Of je moet zondag 19 april 2015 de Centrale Dan examens NFK-RKH hebben bijgewoond. Grootmeesters Rob Zwartjes en Wim van de Leur, beide 7e Dan Ryukyu Kobujutsu, zaten zij aan zij in Dojo Lu Gia Jen te Den Haag. Toeval?

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Natuurlijk niet, de heren hadden twee missies te volbrengen, dit artikel gaat over één daarvan; ‘de geheime missie’. Wanneer je iets geheim wilt houden moet je het vanzelfsprekend aan zo weinig mogelijk mensen vertellen. Toch als bepaalde zaken geregeld moeten worden ontkom je er niet aan om anderen in het complot te betrekken. Zo ook hier, de voorzitter RKH en de voorzitter NFK waren op de hoogte maar werden met de meest ernstige bewoordingen tot stilzwijgen gemaand… wat bij gestelde heren overigens niet echt nodig is, ze zijn bij tijd en wijle stil als het graf…en kunnen geheimen heel goed bewaren.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Waar ging het om? Voorafgaand aan de Centrale examens NFK & RKH wilden de grootmeesters twee bijzondere Yudansha waardering en erkenning geven voor hun buitengewone Budo loopbaan in het algemeen en hun verrichtingen binnen het Ryukyu Kobujutsu in het bijzonder.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Jan Brand Sensei, 79 jaar jong en zeer actief als Aikido leraar en nog altijd lerende, of het nu Ryukyu Kobujutsu is of Aiki Jutsu, stond in de schijnwerpers. Voor zijn ongelooflijke esprit en zijn al even grote dadenkracht binnen het Budo werd een bijzondere promotie tot 2e Dan Ryukyu Kobujutsu overhandigd. Eén mens met veel geschiedenis maar tegelijkertijd met een pragmatische overtuiging ‘gewoon doen en doorzetten’ werd gehuldigd als voorbeeld voor zo velen!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Jan Bezemer Sensei, een ‘stukje jonger’, met een langdurige en indrukwekkende loopbaan als leraar Kobujutsu en Kempo was het tweede doelwit. Jan Bezemer werd geëerd als missionaris voor het Kobujutsu; door zijn niet aflatende inspanningen werd (en wordt nog steeds) deze prachtige krijgskunst breder bekend gemaakt bij het grote publiek. Een koppige volharding die dit systeem mede op de Nederlandse kaart heeft gezet en een zeer waardig optreden als ambassadeur voor ‘the good cause’. Een welverdiende bijzondere promotie tot 5e Dan Ryukyu Kobujutsu werd overhandigd.