kempo
kempo
Certificaat Kempo
Certificaat Kempo

Stijlen binnen de NFK
Shaolin Kempo Jutsu
Shaolin Kempo Kung-fu (Dragon Style)
Shaolin Kempo Ryu
Shaolin Kempo Sifau (Sifu Carl Faulhaber stroom)
Kempo Kuntao Nederland (Stijlleider Kempo Kuntao R.R. Kraft van Ermel)

Scholen binnen de NFK
Bodhi Dharma (Molenhoek), www.bodhidharma.nl
Kempo Tahitu, (Moordrecht, Capelle a/d IJssel), www.kempotahitu.nl
Kemposchool Bushido (Utrecht), www.kempo-bushido.nl
Saakura Shaolin Kempo Ryu (Wouw), https://www.facebook.com/martialartsclubwouw
Shaolin Kempo Ryu (Roosendaal), https://www.facebook.com/shaolinkemporyuroosendaal
Shaolin Kempo Silent Dragon (Woerden), http://sk-kksilent-dragon-nl.webnode.nl/
Sportcentrum Doets (Reeuwijk), www.sportcentrumdoets.nl
Sportschool Segers (Zoetermeer, Den Haag), www.sportschoolsegers.nl
Kempo Kuntao Long Fu Moon, www.kempo-kuntao.nl 
Okinawa Shorin Ryu Shidokan Karatedo, http://karate.123website.nl/

 


Kempo
De benaming ‘Kempo’ stamt af van de Japanse leeswijze van twee Chinese schrifttekens die in China als ‘Quanfa’ of ‘Chuan-fa’ en in Japan als ‘Kenpō’ werden uitgesproken. In China, het land van oorsprong, is Quanfa een verzamelbegrip dat voorheen gebruikt werd voor alle vechtkunsten. Tegenwoordig gebruikt men de term ‘Kungfu’ of ‘Wushu’ om de Chinese vechtkunsten aan te duiden. In Okinawa en in Japan werd het Chinese begrip ‘Kempo’ in de jaren na 1930 vervangen door ‘Karate’ om de herkomst van deze vechtkunst te verhullen.

Het Kempo (ook wel Kenpo) is een verzamelnaam voor gevechtskunsten en is van oorsprong ontworpen door de Shaolin monniken uit China. Er zijn diverse varianten zoals:

  • Kosho Shorei Ryu kempo (uit Hawaï);
  • Kenpo kai (uit Japan);
  • Shorinji kempo;
  • Shaolin kempo;
  • Yin & Yang kempo;
  • Kenshikai kempo karate;
  • Amerikaanse kenpo.

In Nederland zijn er diverse stromingen van het Kempo aanwezig. De bewegingen zijn vaak cirkelachtig en er worden veel open handtechnieken en lage standen gebruikt. Het Kempo heeft tevens een grotere verscheidenheid aan technieken, waarvan een aantal zijn afgeleid van dieren (tijger, kraanvogel, slang), een kenmerk van de oude Shaolin vecht- en verdedigingskunsten.

American Kenpo
Dit is een vechtsport die in de 20e eeuw is ontstaan in de VS. Als vader van het moderne Amerikaanse kenpo wordt Ed Parker beschouwd, die de IKKA oprichtte om zijn vechtkunst te verbreiden. Na de dood van Ed Parker in 1990 viel de IKKA uiteen in een groot aantal bonden onder leiding van diverse hoog gegradueerde black belts met elk een eigen interpretatie van het systeem. In Nederland zijn ten minste vijf van deze stromingen actief.

Kempo in Nederland
Vanuit China verspreidde de vechtkunst zich ook naar Indonesië. In Indonesië wordt Chinese vechtkunst aangeduid met de term Kun Tao. Kun Tao kent ook allerlei varianten. In de loop van de tijd is Kun Tao vermengd met Chinese Kungfu-stijlen, en Indonesische Pencak Silat stijlen. Toen in de jaren vijftig van de 20ste eeuw veel Indonesiërs (indo’s) naar Nederland kwamen, werd het Kun Tao meegenomen.

De basistechnieken (Kihon Waza) van het Kyokushinkai karate werden gebruikt om beginners de eerste beginselen bij te brengen. Een variant van deze vechtkunst die door Sifu Carel Faulhaber (1923-1974) en Sifu Gerard Meijers werd gevormd, kreeg in Nederland bekendheid onder de naam Shaolin kempo.

Een andere adaptatie van de oorspronkelijke Kun Tao is gevormd door de heren Sifu Bax en Sifu de Gijssel. Deze vorm wordt Yin & Yang kempo genoemd. Het Kenshikai kempo karate, weer een andere variant, werd door Shihan Patrick Baas vanuit Okinawa naar Nederland meegebracht.

bodhi

Klik hier voor een artikel over de geschiedenis van het Kempo. (T. en D. Tahitu)
Klik hier voor een artikel over de ontwikkeling van het Kempo in Nederland. (J. Bezemer en H. Segers)