De nieuwe doelgroep

Diversiteit
De wereld verandert. In Nederland daalde de kinder- en jeugdcategorie van 3 tot 2 miljoen vanaf de 70ger jaren. Maar de ouderengroep (50+) steeg sindsdien van 3 tot 7 miljoen en is nu ongeveer de helft van de volwassen bevolking. Daarbij is ruim ⅓ van de 50plussers de 70 gepasseerd. Tot 2050
of 2060 blijft de dalende jeugdlijn en stijgende ouderenlijn bestaan, zo verwachten de statistici.
Het ledental van krijgskunstbonden (en dus ook van hun gezamenlijke clubs) stijgt al jaren niet meer en lijkt de lijn van het kleinere kindertal te volgen. En inderdaad, 50plussers zijn zeldzaam in de krijgskunstwereld en 70plussers zie je soms helemaal niet op de mat.
Beeldvorming is een machtig wapen. “Ze kunnen het niet” en “Ze willen het niet”, wordt dan gezegd over 50+ of 70+ beginners. Leraren die met een atletenoog naar de oudere beginners kijken, zullen het hier helemaal mee eens zijn. De Westerse krijgskunst is immers vooral gespecialiseerd in wedstrijden met voldoende showtechnieken om de media te halen. Pel je die laag af als de buitenrok van een ui dan kom je bij de oorsprong, voor karate bijvoorbeeld op Okinawa, terecht, met nadruk op gezondheid en zelfbescherming, inclusief fysieke zelfverdediging. De juiste, persoonlijke selectie van simpele, maar effectieve bewegingen en standen, dat kunnen ouderen wel in les en leven. Ook al omdat ze thuis graag extra oefenen.
Het wordt door sommige gemeentes en zorgverzekeraars zelfs gefaciliteerd. Immers martiale vaardigheden zijn een effectieve manier van ‘meer bewegen voor ouderen’, waarbij de grote spiergroepen worden aangesproken en hun coördinatie verbeterd.
Voor leraren die overwegen hun aanbod uit te breiden met 50plus of 70plus beginners is er komend jaar een tweedaagse applicatiecursus. Deze wordt georganiseerd door de Nederlandse tak van de KKKO (Kenko Kempo Karate Organisation e.V.) onder auspiciën van de NFK (Nederlandse Federatie voor Krijgskunsten).
Kosten: €162,– (leden van de NFK €149,–)
Wanneer? Zaterdag 29 mei en 12 juni 2021
Waar? Binnen- en Buitenfaciliteit Sportschool El Hatri, Raedeckerstraat 11, 5623 EX Eindhoven
Meer informatie: info@kenkokempo.nl

Een uitgebreid programmaboekje kan hier worden gedownload.
Het aanmeldingsformulier met ook de betalingsinformatie staat hier voor je klaar,