Logo-Manyang-150

Ingeschreven door Jolanda Hendriksma-Kessing zien we op de site een heel team van acht leraren en assistent leraren. Welkom Pencak Silat school Manyang te Krommenie binnen de NFK! De site van Manyang is niet exclusief voor Krommenie, het is eigenlijk de ‘familiesite’ van een reeks Manyang scholen in Nederland en het domein van de onlosmakelijk met de Manyang verbonden naam Kessing. Met als familiehoofd natuurlijk de alom bekende Guru Don Kessing die als stijlleider nog immer enthousiast en actief de Manyang stijl bestuurt, deelt en uitdraagt.

Manyang 11

Hij kwam in 1954 op het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea voor het eerst in aanraking met pencak silat door toedoen van Maha Guru Raden Pandji Bambang Setiyo Suprapto, Raden Pandji Ario Suriowardjo en zijn wapenleraar grootmeester Paul de Thouars. Guru C.D. Kessing is de enige niet Indonesiër – ook nu nog – die in deze adellijke familie (Setiyo) is opgenomen, zodoende is Guru Kessing de enige erfgenaam van de Manyang stijl. Krommenie was zijn eerste vestiging in Nederland, op 5 april 1978 richtte hij daar de Manyang-vereniging op. Na de Zaanstreek opende hij Manyang-afdelingen in binnen- en buitenland en zo motiveert en inspireert de Guru nog steeds honderden mensen met z’n lust en z’n leven.

Manyang 7

Manyang staat voor wesp en komt uit het dorp Sumberpucung (Oost-Java). Het is ontwikkeld door de prinselijke Madurese familie Setiyo. Naast de Manyang stijl behoort de Pamor en Badai ook tot de familie Setiyo. Guru Don Kessing draagt als adoptief zoon binnen deze familie de belangrijke taak om het Manyang uit te dragen en levend te houden en zoals we kunnen waarnemen met uitstekende resultaten, hormat!

Manyang 4

Het Manyang systeem maakt gebruik van zowel de lage als de midden en hoge verdedigingsvorm ook kenmerkend is inzetten en indraaien van de heupen bij de aanval- en verdedigingstechnieken. Daarnaast kun je de Manyang stijl herkennen aan de gevechtshouding: die is voornamelijk met één hand open en de ander in een vuist. Ook qua kleding onderscheidt de Manyang zich van andere Pencak Silat stijlen, aan het uiteinden van de broekspijpen zitten namelijk rode biezen, deze staan voor moed en het gif van de wespenangel. Hoed je dus voor het venijn, laat je de wesp, de Manyang leraren en leerlingen met rust dan gebeurt er niets maar ga je in de aanval dan kun je een passende ‘venijnige’ afstraffing verwachten!

Manyang 10

De vereniging is een heel actieve vereniging. Leuk is dat ook ‘Willy Wartaal’ (tv programma ‘Weekend met Willy’) hier onder de kundige begeleiding van Anna Hettema Krieger zijn eerste stappen op het Pencak Silat pad zette. Dat alles natuurlijk kundig gefilmd door de VPRO. Of het de wat warrige leerling echt verder geholpen heeft is maar zeer de vraag maar leuk was het natuurlijk wel. Want zeg nou zelf, uiteindelijk gaat het natuurlijk om de veelbelovende vaste leerlingen zoals Anna en om Manyang zelf natuurlijk, en daar kunnen we veel optimistischer over zijn.

Manyang 2

Veel sport, kunst en bij tijd en wijlen zelfs muziek. Daarnaast één familie met veel plezier maar soms ook een dieptepunt dat allen diep raakt, zoals het noodlottig ongeval van Mas Charles. In voor- en tegenspoed(!), ook hier sluit de familie zich aaneen en neemt passend afscheid door een serie laatste berichten in de vorm van 100 witte ballonnen naar de hemelboog te sturen.

Manyang 1

De Manyang site is een prachtige site, kunstzinnig maar ook met een enorme hoeveelheid informatie kundig gerubriceerd en opgeprikt(…). Al met al teveel om hier allemaal op te noemen maar dat hoeft natuurlijk ook niet, daar kunt u zich natuurlijk zelf van overtuigen op http://www.manyang.nl/krommenie.

Manyang 5

Over toeval bestaat niet gesproken: zeer bijzonder dat wapenleraar en grootmeester Paul de Thouars jullie reeds in de NFK gelederen voorging als Buitengewoon Lid ‘par excellence’. Nogmaals welkom Manyang Krommenie binnen onze familie, we zijn erg blij met jullie en hopen veel van jullie te horen!

Manyang 6