2014-04-13_Danexamens_GB_108
‘Bos’ zelf was er in gedachten bij, het betere stoot, slag, gooi en smijt werk was ongekend! Mensen daar werd keihard gewerkt en bij ieder hoogstandje kon je denkbeeldig de stripballons zien: ‘PAK AN!’, ‘BOEM!: koekje bij de thee’, ‘KNAL!: toetje van tante Thea’…

Door omstandigheden werd het examen niet in Lu Gia Jen gehouden maar werd uitgeweken naar de aloude Dojo van ‘De Sportacademie Den Haag’ i.c. het Van Nieuwenhuizen bolwerk. Wel wat kleiner dan LGJ waardoor de examens (deels) niet simultaan gehouden konden worden maar na elkaar plaatsvonden, een lange dag dus, maar met een ongekende sfeer- en betekenisvolle traditie! (Klik hier voor de foto’s)
Dick_Bos_1
Vandaag vijf disciplines: Karate (Shotokan), Kempo, Kobudo, Jiu Jitsu (JBN) en Jiu Jitsu (Nakoni-ni) gebroederlijk naast en na elkaar.

Het ‘rode gebouwtje’ op de hoek van de Groot Hertoginnelaan zo kent iedereen in het midden en westen (het hart) van Den Haag en Scheveningen het thuishonk van de vermaarde Jiu Jitsu school. Hier begeleiden met regelmaat de opa’s en oma’s hun kleinkinderen naar een examen om vervolgens vol trots aan de examinatoren te vermelden dat ook zij hier 40 of 50 jaar geleden trainden! Vandaag geen opa’s en oma’s maar wel zeer enthousiaste sporters uit het hele land en even enthousiaste kijkers.

Voor de Jiu Jitsu beoefenaren voordat ze hun eerste meestergraad ontvingen ‘nog even’ de belofte op het half getrokken zwaard: ‘Ik beloof een goed Yudanshai te zijn’ en daarna met kandidaten, examinatoren en publiek de traditionele saké op de tatami. Het was kleurrijk en… het liep allemaal goed af, iedereen geslaagd! Dank aan de leraren die toewijding en meesterschap voor hun leerlingen bekroond zagen, dank aan de 11 top examinatoren en voor alle deelnemers…

gefeliciteerd!

Eric Belaert, George Philip Birney en diverse andere gelegenheidsfotografen legden deze examendag vast, klik hier voor de foto’s.
Dick_Bos_2