20151004_Doets_3
Dat geldt ook voor het lesgeven, al 35 jaar lang…

Onze Roy Doets houdt wel van een grapje, oppassen dus(!) vooral wanneer je voor de derde keer binnen vijf jaar voor een jubileum uitgenodigd wordt. Voor alle zekerheid werd ik door een politiefunctionaris in de klassieke ‘stille’ donkerblauwe dienstwagen naar het feestelijk treffen geëscorteerd, op mijn nadrukkelijk verzoek dit keer zonder zwaailicht. Ter plekke aangekomen bereidde ‘hoofd speurneus’ zich serieus voor op een nader onderzoek; hij plaatste een Burberry geruite hoed op het hoofd, haalde een vergrootglas uit de binnenzak en klemde een monstrueuze pijp tussen de strak gespannen lippen. Vervolgens kneep hij de ogen toe (Mr. Moto look) en sprak beslissend: “Dear Watson, mijn recherche kan beginnen!”; waarover later meer.

20151004_Doets_15
Op 24 maart 1948 geboren te Soerabaja Indonesië ging hij in 1955 met zijn moeder per schip definitief naar Nederland. In meer dan één opzicht een kille kennismaking, er lag anderhalve meter sneeuw, niet alleen een nieuwe ervaring maar vooral ook erg frisjes wanneer je er in je baadje* staat. Het eerste wat moeder dan ook noodgedwongen moest doen was geld lenen om winterkleding aan te kunnen schaffen; men was toen kennelijk niet erg scheutig met sociale voorzieningen voor onze Indische vaderlanders. Ze werden opgevangen in Bilthoven maar konden gelukkig al in 1956 terecht in een van de eerste nieuwbouwhuizen in Reeuwijk.
20151004_Doets_14
Roy begon zijn martial arts carrière met Judo in Gouda. Hij beoefende het vijf jaar lang en draaide nog mee met de kampioenschappen in ‘Het Theater’ te Gouda. Toen zijn judoleraar er mee ophield namen de gebroeders Den Edel de school over. Roy sloot zij judocarrière af met de bruine band.
20151004_Doets_4
Na het Judo stapte hij in 1971 over naar het Kempo bij René Scharff te Waddinxveen, met recht de kweekvijver voor heel wat Kempo leraren vandaag de dag; hij trainde er o.a. met Jan Bezemer, Hans Segers, Tom Tahitu en naar verluid stond ook Yan de Haan er met enige regelmaat op de mat. In 1979 behaalde Roy zijn zwarte band.
20151004_Doets_2
Als de dag van gisteren weet hij het nog; in 1980 begonnen met zijn eerste eigen club in een gymzaal, toen nog de enige vechtsport mogelijkheid in Reeuwijk, met dankzij het nodige reclamewerk 26 leerlingen om mee te beginnen. Vrijdags en zaterdag werd er lesgegeven voor volwassenen en jeugd. Op de zaterdag werden met name de hogere banden onder handen genomen. Naar verluid speelde zijn ouwe vrind Jan Bezemer toen ook nog een rol waar het, het Kobudo gebeuren aangaat bij de activiteiten van Roy.
20151004_Doets_8
In 1984 ging Roy daarbij ook nog lesgeven in Delft. Na tien jaar gaf hij de Delftse club over aan twee van zijn zwarte banders. Ook in Den Haag heeft hij in die tijd nog Kempo les gegeven in een buurthuis bij de Paul Krugerlaan aan buurtkinderen.
20151004_Doets_6
In 1992 stapte Roy over naar een eigen lokaliteit in de Fokkerstraat en in 2010 naar het huidige prachtig door hem opgezette complex aan de Oude weg te Reeuwijk. Wat een bijzondere stap om op 62 jarige leeftijd als leraar en ondernemer het avontuur nog aan te durven gaan om een geheel nieuw sportcentrum op te zetten en te gaan exploiteren! De banken hadden inmiddels hun eigen problemen dus financiering zat er niet in, gelukkig waren er uitstekende kontakten bij de gemeente en op basis van zijn ervaring, zijn reputatie en een gedegen plan wisten zij onze ‘jonge’ ondernemer aan het nodige extra kapitaal te helpen. En met groot succes, daar begonnen met ruim 300 leden staat de meter nu, vijf jaar later, op ca. 750 sporters aan het sportcentrum Doets; alle hulde Roy!
20151004_Doets_7
In deze formule is niet alleen plaats voor de vechtsporten Judo, Jiu Jitsu, Kempo en tot voor kort nog Kobudo. Nee, het is ook een volwaardig en breed opgezet sportcentrum voor personal fitness, conditietraining en aerobics in alle soorten en maten. Naast service en kwaliteit doet het motto: ‘lekker bezig zijn met elkaar en vooral veel respect hebben voor elkaar’ het klaarblijkelijk goed. Maar het is ook zoveel meer, Roy is een klassieke teambuilder. Oude leerlingen, inmiddels zelf leraar, trainen na meerdere decennia nog steeds bij hem. Al heel lang ook, ieder jaar met elkaar op kamp ergens in Nederland. Sporten, hard trainen maar natuurlijk ook een uitgesproken gelegenheid voor een feestje om de banden weer wat verder aan te halen!
20151004_Doets_11
Terug naar een druk bezochte receptie met ca. 140 gasten! Het formele openingsrituaal werd buiten wederom op schitterende wijze verzorgd door een leeuwendans en gepaste muzikale omlijsting van leerlingen van René Scharff uit zijn school ‘Double Dragon’ te Waddinxveen. Na een uitermate inspannende dans gaat uiteindelijk één van de leeuwen af op een naast de ingang (hoog) opgehangen beloning als afsluiting van het rituaal.
20151004_Doets_13
Roy had de beloning wel wat erg hoog opgehangen want de leeuw had er zichtbaar moeite mee om zijn beloning staande op de twee achterpoten te bemachtigen. Ik weet niet of ik het helemaal goed gezien heb maar ik zag uit de bek van de leeuw op een gegeven moment een handje komen die ‘de beloning’ in de opengesperde muil wist te trekken. Kennelijk een eerder slachtoffer die nog bij zinnen was.
20151004_Doets_9
De beloning bleek overigens wel een grote blunder. Hij had daar een krop sla opgehangen, vol vitaminen natuurlijk en goed voor sporters, maar een beetje leeuw gaat natuurlijk voor een flinke biefstuk tartaar of iets dergelijks. Dat de krop sla uiteindelijk met veel kracht richting Roy weer uitgespuugd werd spreekt natuurlijk boekdelen, we mogen van geluk spreken dat hij het vervolgens niet op de jubilaris zelf voorzien had, wel een nadrukkelijk minpuntje dus en een niet te onderschatten risicofactor.
20151004_Doets_10
Veel prominente vechtsporters, leraren en heel veel trouwe (oud) leerlingen waren aanwezig. Binnen volgden de nodige demonstraties door ´Double Dragon´ en door leerlingen van ´Sportcentrum Doets´ zelf. Zoals gebruikelijk waren gastvrijheid, heerlijke hapjes en drankjes ook weer in overvloed aanwezig. Fijn dat ook ´paatje Phefferkorn´ als levende legende weer een van de gewaardeerde gasten was. Kortom het was weer goed toeven bij Doets!
20151004_Doets_12
Tot slot nog even terug naar onze ‘speurneus’. Hij rapporteerde dat op de rode NFK banier van Doets, de vestigingsdatum afgeplakt was met een wit stukje stof met daarop een bij dit jubileum passend jaartal, het corpus delict voor het grijpen, bewijs geleverd dus, vergrootglas en vingerafdrukken waren overbodig, opvallender kan niet: ´jubileumfraude´ er wordt geschoven met de oprichtingsdatum…; een uitermate ernstig vergrijp!
20151004_Doets_1
Staat tegenover, wie zou nu zo’n geweldig samenzijn met alle rituelen, demo’s en heerlijke hapjes en drankjes willen missen? Zaak geseponeerd dus! In alle opzichten voldaan reden we terug naar het ‘verre’ Den Haag; ‘n dagje Doets doet altijd goed!’. Volgend jaar weer?
20151004_Doets_5
*hemd (Maleis)