karate_01_MvS
19 april 2015, Centrale Dan examens I en meer; geen bloemen na de voorstelling (alhoewel?; zie artikel II) maar wel een uiterst imposante choreografie waar zelfs een theaterdirecteur diep voor door de knieën gaat…

De NFK verbindt waar anderen de afzondering zoeken! Vriendschapsbanden worden gesmeed, inzichten worden gedeeld, er wordt geleerd van elkaar en er is een natuurlijk respect voor elkaar. Dat kan dus! Ook met meer dan dertig verschillende systemen binnen de martial arts onder één dak. Het centraal examen is een moment waarop een deel van die diversiteit aanschouwelijk wordt gemaakt, waarop verschil en overeenkomsten tussen krijgskunsten als een beeldend theaterstuk in elkaar overlopen en met weinig woorden en veel kreten neergezet wordt.

Al ruim voor aanvang van de diverse onderdelen zie je de diverse examinatoren binnenkomen en zich in rust en stilte voorbereiden op wat komen gaat. Ze komen uit het gehele land en soms komen ze van ver. Het was geweldig om te zien dat ook Rob Zwartjes (7e Dan Kobujutsu, 8e Dan Wado Ryu Karate) van de partij was, hij stond zijn vrind Wim van de Leur bij, niet in zijn hoedanigheid als Algemeen Technisch Directeur maar wel als official en examinator Kobujutsu.

Weer een toonbeeld van vriendschap binnen de Budo. Laten we vooral deze vriendschappelijke verbindingen behouden en waar nodig stimuleren, zowel binnen de NFK als naar buiten toe en afstand houden van hen die zich beter thuis voelen in het land van de verdeelden, van de over elkaar heen buitelende ego’s.

Om 11.00 uur ‘first things first’ de bijzondere promotie van Jan Brandt Sensei tot tweede Dan en Jan Bezemer Sensei tot vijfde Dan, beide in het het Kobujutsu, vanwege hun bijzondere verdiensten waarover in een ander artikel reeds verslag werd gedaan.

Om 11.10 uur de eerste ‘afslag’ voor de Kobujutsu- (t/m 3e Dan), Karate Shotokan- (t/m 2e Dan) en Kempo kandidaten (t/m 2e Dan). Dat betekende veel kreten links in de Dojo met wapengekletter en rechts kreten zonder wapengekletter. Een prachtig spektakel waarbij binnen alle disciplines het examenrepertoire bijzonder fel neergezet werd. Daarbij ogen gewapende disciplines voor de gemiddelde naïeve kijker spectaculairder terwijl de insiders weten dat het ongewapende gevecht er geenszins voor onder doet.

Alle dames en heren lieten een prachtig examen zien en heel veel talent werd door de aanwezige leraren ‘gescout’. Opvallend waren een aantal dames die ter plekke de uitspraak logenstraften dat dames binnen de vechtsporten minder tot hun recht komen; ze waren briljant! Uitslag: Kobujutsu acht geslaagden, Kempo drie geslaagden, Shotokan Karate vijf geslaagden. Proficiat dames en heren!

Om 13.00 uur waren de Shotokan karateka’s (3e en 4e Dan) en een groot contingent Jiu Jitsuka’s (JBN- en Nakoni stijl t/m 3e Dan) aan de beurt. Leuk was het dat je bij de hogere karateka’s een stukje zelfverdediging links op de ‘tatami’ (mat) zag terugkomen, die je rechts bij het Jiu Jitsu volcontinu uitgevoerd zag worden; prachtig die verwantschap tussen verschillende disciplines.

De karateka’s lieten strakke, krachtige technieken zien en deden hun niveau alle eer aan! Mooi om te zien hoe jaren trainen tot vergaande perfectie kan leiden, het stimuleert anderen om hun eigen pad voort te zetten en het dwingt respect af bij allen, karateka’s of niet. Om 14.30 uur werd de uitslag voor de karateka’s bekend gemaakt: vier geslaagden, proficiat dame en heren! Het Jiu Jitsu examen ging nog verder tot over vieren, maar daarover in een apart artikel meer.

Mooie examens en leuk ook dat diverse leraren uit het land de gelegenheid te baat hadden genomen om ‘acte de présence’ te geven om het schouwspel persoonlijk bij te wonen. Een mooie gelegenheid ook om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Onder andere Theo de Jong en twee collega leraren uit Breda, erg leuk dat jullie van de partij waren.

Rest ons om de officials hartelijk te bedanken voor de door hen toegepaste kennis en natuurlijk hun inzet. Daarnaast grote dank aan de vrijwilligers van Lu Gia Jen die de deelnemers weer op uitermate bekwame manier wisten te herbergen en fourageren, top mensen!

Nog een speciaal woord voor de nieuwe ‘Directeur Operations’ van het NTC, Ed Abrahams, die zowel aan de vele organisatorische en administratieve voorbereidingen van de examens als aan de uitvoer van het geheel de handen vol heeft gehad. Het was een succesvolle ‘maiden trip’, veel waardering voor Ed Sensei alom en zoals de voorzitter NFK na afloop verzuchtte: “voortaan kan ik dankzij de ‘DO’ de periode voorafgaande aan de examens weer zonder zorgen slapen en de ogen, zei het één ;), ‘s nachts dicht doen…”. Tot slot dus dank aan Eduard s.s.t.t.!

Examinatoren Kobujutsu:
Wim vd Leur
Rob Zwartjes
Ed Abrahams

Examinatoren Karate:
Wim van de Leur
Jan Bezemer
Ed Abrahams

Examinatoren Karate & Kempo:
Tom Tahitu
Hans Segers
Eric Belaert