Pukulan – Pencak Silat Divisie NFK (PPSD)
Stijlen binnen de NFK
Cimande Cabang Sambaran
Wedstrijdreglement Pencak Silat – klik hier
Pencak Silat is de verzamelnaam voor traditionele Indonesische krijgskunsten. Per streek zijn traditioneel verschillende stijlen ontwikkeld, die vaak lokale dieren imiteren. De Pencak Silat is in Indonesië sterk vermengd met mentaal spirituele elementen, waarbij fysieke en geestelijke ontwikkeling hand in hand gaan. In Europa is de fysieke kant het meest bekend.
Binnen Europa zijn er slechts enkele scholen die zich richten op de traditionele en meer authentieke vorm van silat. Hier trachten de leraren de stijl onaangetast te houden van invloeden uit andere vecht- en verdedigingskunsten om de stijl zo authentiek mogelijk te houden. Deze scholen staan vaak in direct contact met de moederschool in Indonesië.
De meer moderne stijlen van Pencak Silat richten zich voornamelijk op het fysieke element van de silat (zelfverdedigingstechnieken, kunstvorm in de vorm van demonstraties en het sport element). Invloeden uit andere vechtkunsten zijn daar niet uitgesloten. Zo is het gebruik van wapens uit voornamelijk Chinese vechtkunsten veelvoorkomend.
Doordat in de jungle van Indonesië veel wilde dieren leefden, leerden de Indonesiërs zich een zelfverdediging aan die zich onderscheidde van iedere andere vorm van zelfverdediging. Zij begonnen namelijk de bewegingen van dieren te imiteren. Deze technieken werden steeds verder aangepast en geperfectioneerd.
De kracht van de Pencak Silat komt tot uiting wanneer het overgaat in harde, snelle bewegingen. Zoals snelle stoten en schoppen. Pencak Silat bestaat dan ook uit twee delen. Pencak staat voor: beweging met gecontroleerde, soepele lichaamsbeheersing, die sierlijk is. Silat staat voor: bliksemsnelle beweging, gebaseerd op hardheid met als doel verdediging, neutralisering en tegenaanval.
Een goed geoefend Pencak Silat beoefenaar zal in het echt nooit aanvallen, maar wacht met veel geduld en beheersing de aanval af om pas daarna zijn technieken te gebruiken in het gevecht. Sommige manieren van Pencak Silat beoefenen, houden tevens in dat deelname aan sparringen en wedstrijden in de praktijk onmogelijk is, omdat de gebruikte technieken verboden zijn doordat zij een vernietigende uitwerking hebben op de tegenstander.
Pencak Silat Mental-Spiritual is de mentale en geestelijke ontwikkeling van de Pencak Silat. Het aspect heeft tot doel innerlijke rust en geestelijke balans te verkrijgen. Dit kan op vele manieren tot uiting komen. Men kan twee categorieën van mentaal-spirituele training onderscheiden, namelijk de natuurlijke en de bovennatuurlijke. Met het natuurlijke bedoeld men het tastbare zoals ademhalingssystemen, meditatie vormen, concentratievormen, gebed, het verder ontwikkelen van de zintuigen, enz. Met het bovennatuurlijke wordt het niet tastbare bedoeld.
Dit wordt ook vaak de “Ilmu Kebatinan” genoemd. “Ilmu Kebatinan” betekent “de kennis/wetenschap van het innerlijke lichaam en de geest”. Velen zullen dit samenvatten als mystiek en/of onmogelijk. Er zijn echter voldoende voorbeelden te noemen die al vele Pencak Silat-beoefenaars hebben ervaren. Enkele vaak genoemde termen zijn: het ontwikkelen van innerlijke kracht (Tenaga Dalam), het zesde zintuig (Indera Keenam), de magische zelfverdediging (Kanuragan), het oproepen van geesten (Ilmu Kontak), telepathie enz. Het aspect Mental-Spiritual stimuleert motivatie, prestatie, intensiteit en toewijding.
Pencak Silat Bela Diri heeft zelfbescherming en zelfverdediging tot doel. Hierbij wordt gebruikgemaakt van zelverdedingstechnieken en “Jurus”. Pencak Silat Bela Diri is de basis van de overige aspecten. Alle basisvaardigheden worden binnen dit aspect behandelt. Daarnaast zal men een eigen ontwikkeling doormaken, die de zelfverzekerdheid en geestelijke balans stimuleert.
Pencak Silat Seni is gebaseerd op de ontwikkelingen en de modificaties van technieken uit de Bela Diri in harmonie met de esthetische normen en waarden. De esthetische normen en waarden hebben tot doel de schoonheid en sierlijkheid van het Pencak Silat te tonen. Dit aspect wordt ook in competitieverband beoefend en beoordeeld op een tiental criteria, zoals techniek, choreografie, en harmonie tussen beweging en muziek.
Pencak Silat Olah Raga is het sportieve aspect van de Pencak Silat. De Olah Raga technieken zijn gebaseerd op de Bela Diri technieken met inachtneming van de sportieve normen en waarden. De Olah Raga wedstrijdreglementen zijn gebaseerd op stijl (Gaya), techniek (Teknik), tactiek (Taktik) en ethiek (Etik). Daarnaast is het Pencak Silat Olah Raga bedoeld om fysieke kracht en conditie te ontwikkelen en te zorgen voor de gezondheid van lichaam en geest.
(bron Wikipedia, diversen)