Bodhi Dharma
Bodhi Dharma
kempo
kempo
Certificaat Kempo
Certificaat Kempo

Shaolin Kempo Kung-fu (Dragon Style)

Technische Commissie
Maarten Molenaar (5e Dan)

Examinatoren
Maarten Molenaar

Scholen binnen de NFK
Bodhi Dharma (Molenhoek), www.bodhidharma.nl

Exameneisen: klik hier

 


 

Martial Arts school Bodhi Dharma vormt het thuishonk van de Shaolin Kempo Kung-fu Dragon Style. De oorsprong van deze Kempo stijl ligt bij Sifu George de Groot (Berg en Dal) een directe leerling van Sifu Gerard Karel Meijers.

In 1983 zette Sifu Colin Jennings de school voort en sloeg met zijn Kempo school een eigen weg in. Zo heeft hij veel waarde gehecht aan het onveranderd laten van de Dragon Style en schonk hij veel aandacht aan stijltrainingen. Hierdoor werd de school qua techniek naar een hoog niveau gebracht. In 2003 werd de school overgedragen aan Sifu Maarten Molenaar.

Sifu Maarten Molenaar hecht ook veel waarde aan stijl maar probeert daarnaast ook het Kempo te integreren met moderne vormen van zelfverdediging. In zijn visie moet je blijven ontwikkelen en verbeteren en ben je nooit uitgeleerd. Hij wordt daarbij ondersteund door een kader bestaande uit leerlingen en leraren. Als de tijd daarvoor rijp is zal de school worden overdragen aan een nieuwe leraar zoals dat hoort bij de traditie van vechtkunsten. Hierdoor zal de toekomst van de Martial Arts school gewaarborgd blijven en hoopt de school bij te dragen tot het in stand houden van de mooie Shaolin Kempo Kung-fu Dragon Style in Nederland.

De trainingen bestaan uit een gedeelte conditietraining en een gedeelte stijltraining. De conditietraining is pittig en zorgt voor een goede fysieke gesteldheid waaronder uithoudingsvermogen, kracht en lenigheid. De stijltraining bestaat uit het aanleren van technieken. Dit wordt zowel zonder partner in de vorm van een Kihon, Kata’s en Saifa’s, als met partner in diverse soorten Kumite gedaan. Ook wordt veel aandacht besteed aan: licht contact sparren (oefengevecht); wapentrainingen (Kobudo); oefenen met kussen en stootzakken; moderne zelfverdediging.

Geschiedenis Shaolin Kempo Kung-fu
Shaolin Kempo ook wel Chinese Karate in Drakenstijl genoemd, wordt in de volksmond vaak aangeduid met Kung-fu. Stamt oorspronkelijk uit Indië maar kwam pas tot volle bloei in het Chinese Shaolin-klooster van de provincie Honan.

In het jaar 520, ten tijde van de Liang-Dynastie (506-550) kwam Ta Mo (in het Japans Bodhidharma) volgens een beroemde Chinese legende uit Indië naar China om de leer van Boeddha te verkondigen. In het beroemde Koningshof van Liang Wu-Ti wilde echter niemand naar hem luisteren en dien ten gevolge reisde hij verder naar het Noorden en kwam uiteindelijk uit bij het Shaolin-ssu klooster (Japans Shorinji) die zich bevond op de Hao-schan berg van de provincie Honan. Hier mediteerde hij jarenlang en gaf zijn leerlingen les in gezondheidsleer en zelfverdediging. Hij ontwikkelde voor de monniken 18 oefeningen die ook wel bekend staan als ‘de 18 handen van Lohan’. Op deze wijze werd met invloed vanuit het Boeddhisme en de samenkomst van verschillende culturen de kunst van het gevecht zonder wapens beoefend (de weg van de vuist wordt in het Chinees ook wel Chuan Fa genoemd). Van daaruit is deze kunst steeds verder ontwikkeld tot de huidige vorm. In de 13e eeuw was er een andere grootmeester genaamd Chang San Feng. Hij wordt gezien als de grondlegger van de Tai-chi stijl (zachte hand). Hij leefde in diepe meditatie op de Wu-tang berg van de provincie Hupei. Hier perfectioneerde hij de kunst van het Shaolin-schaduwboksen, ook wel het Wu-Tank-P’ai genoemd, waar later het Tai Chi Chuan uit voortgekomen is. Aldus zijn hiervan de drie bekendste zachte (ook wel innerlijke/interne) stijlen af te leiden.
draak
draakDrakenstijl
Om een draak te kunnen beschrijven kan men de draak het best vergelijken met een kat omdat de verhoudingen ongeveer hetzelfde zijn. De kat is bewegelijk en flexibel en valt bliksemsnel haar slachtoffer aan. De vijf zwaartepunten zijn de vier voeten en het hart. Alles is zo op elkaar afgestemd dat zij zich op elk moment in elke richting wenden kan. Hier wordt het harde met het zachte verbonden. Alles gebeurd zonder enige krachtinspanning. Hoofd en romp zijn rechtop. De lucht wordt langzaam en gelijkmatig ingeademd en verzameld zich boven het middenrif. De ogen zijn overwegend vooruit gericht en hierdoor in staat alle bewegingen waar te nemen.

Een ander symbool van de draak is de kraanvogel. De bewegingen van de kraanvogel zijn snel en elegant. Deze kenmerken samen vormen de drakenstijl. De drakenstijl is een van de meest populaire stijlen van het Kung-fu en komt van al deze stijlen het meeste voor.

Curriculum Shaolin Kempo Kung-fu (Dragon Style)
Curriculum_Shaolin_Kempo_Kung-fu_Dragon_Style