Stijlen binnen de NFK
Aikijutsu
Gyakute-do Aikijutsu
Scholen binnen de NFK
Academie voor Oosterse Bewegings- en Gezondheidsleer (Breda), www.aobg.nl / www.budokai-breda.com
Genkikan Dojo Nové Zámky (Slovakia), www.genkikan.sk
Genkikan Dojo London (Great Britain)
Instituut ‘De Sportacademie’ (Den Haag), https://dojosportacademie.wordpress.com
Yushinkan Dojo (Utrecht), www.yushinkan.com
Aiki-Jūjutsu (合気柔術) is een ongewapende krijgsvorm die een combinatie vormt van het Jiu Jutsu (hard/zacht) en het Aiki no Jutsu (zacht). Het is een vorm van zelfverdediging die model heeft gestaan voor het moderne (niet traditionele) Jiu Jitsu en het Aikido. Het werd bekend vroeg in de 20e eeuw onder het hoofdmeesterschap van Takeda Sokaku. Hij was geschoold in diverse krijgskunsten en is het meest bekend door zijn bekendste student Morihei Ueshiba, de oprichter van het Aikido (uit het Aiki-Jujutsu).
‘Meegeven om te overwinnen’ staat binnen deze stijl centraal. Een aanval keert zich altijd tegen de aanvaller door gebruik te maken van de aanvalskracht en -richting, hiermee weet de verdediger, de aanvaller onder controle te brengen.
Bron: naar Wikipedia (gs)
Aikido
De japanse krijgskunst Aikido is een systeem voor gooien, klemmen, slag en controle technieken. Een aantal traditionele wapens maken standaard deel uit van Aikido waaronder de staf, het mes en het zwaard. Morihei Ueshiba (1883-1963) heeftin het begin van de 20ste eeuw diverse gewapende en ongewapende krijgskunsten gestudeerd en beoefend. Een hele reeks van van deze kennis heeft hij ondergebracht in het aikido systeem ,
Het systeem aikido onderscheidt zich o.a. door een cooperatieve wijze van training. De diverse verdedigingstechnieken zijn ingericht op het toepassen van de kracht van de aanvaller. Trappen, stoten en diverse gewapende aanvallen worden met vloeiende bewegingen omgebogen en ingezet ten gunste van de verdediger. Dit zie je o.a. terug in de circulaire bewegingen. Deze manier van verdedigen vormt de basis van het aikido die van origine geen aanvallen of wedstrijdsystemen kent. Er zijn grofweg 3 stijlen in het aikido te onderscheiden:
- Aikikai Aikido, het Aikido zoals Morihei Ueshiba dat na de Tweede Wereldoorlog overbracht aan zijn leerlingen
- Ki Aikido, het Aikido dat Koichi Tohei heeft ontwikkeld na les te hebben gehad van Morihei Ueshiba. Bij Ki Aikido ligt meer nadruk op het ontwikkelen van Ki
- Aikijitsu of Aikibudo, het Aikido zoals dat door Morihei Ueshiba werd beoefend in de jaren twintig en dertig. Bij deze vorm zijn de technieken over het algemeen harder en hebben meer overeenkomsten met Daito ryu jiujitsu.