kensoryu_web_logo-150x150_cropped
Heeft u dat ook wel eens? Juist wanneer je denkt dat je alle martial arts wel zo’n beetje kent dan komt er een onbekend systeem om de hoek kijken waarvan je het bestaan niet eens wist. Dit overkwam mij een paar jaar geleden.
Samen met mijn goede vrind Steve hadden we lucht gekregen van iets bijzonders en het vond eens per maand plaats in een Rotterdamse Dojo. Reden genoeg om weer eens op verkenning te gaan. En bijzonder was het! Een klassiek geschoolde Sensei die aan een handje vol leerlingen een harde, directe vorm van Jiu Jitsu technieken aan het uitleggen was. Technieken die niet misstaan hadden in een documentaire over middeleeuwse Japanse vechtkunsten. Als Rotterdamse parafrase zou ik willen zeggen: “niet lullen maar knokken!”.

Kort geleden werd ik uitgenodigd om een bijzondere gelegenheid van deze Ryu bij te wonen. Weer werd ik getroffen door de brede en diepe kennis die Kurabe Sensei niet alleen van het Gyakute do had, maar ook van andere verwante systemen. Juist het stilstaan bij één techniek en vervolgens de kennis hebben om dezelfde techniek vanuit verschillende krijgskunsten perfect te laten zien en te belichten geeft een zeldzaam inzicht in het wezen van een techniek. Maar weinig leraren hebben deze kennis, laat staan op dit niveau!

Ik was er al even mee bezig maar nu moest het toch echt gaan gebeuren: ‘Zo’n leermeester en zo’n stijl’ hebben een platform nodig en moeten vooral voor de krijgskunsten behouden blijven! Met dank aan twee NFK Yudansha, het is gelukt; De Gyakute-do Aiki-JuJutsu organisatie is lid geworden van de NFK, een geweldige aanwinst!

gs