Mijn beste vriend is overleden.
Rob Zwartjes overleed op 13 december 2021 in Amsterdam op 89 jarige leeftijd. Rob overleed na een “kort” ziekbed. De laatste tijd was hij al regelmatig depressief en de lock down en de andere corona-ellende
maakte je ook niet vrolijker op een Amsterdamse bovenwoning.
Rob was technisch adviseur bij de NFK. voor het Ryukyu Kobujutsu en het Shinhanbojutsu. Ook heeft hij geëxamineerd bij de Dangraad-examens voor de Gensei Ryu en het Shotokan Karate.

 

 

In 2019 kreeg Rob het certificaat “Master of Selfdefence” van de NFK. Hij vertelde mij later dat dit de mooiste onderscheiding was die hij ooit had gekregen. Hij vond deze onderscheiding belangrijker dat zijn promotie 9e  Dan Karate.

 

Rob’s grootste verdiensten liggen bij de KBN. Rob was jarenlang voorzitter van de Dangraden-commissie. Zijn grootste bekendheid kreeg hij als bondscoach kumite in de ’70 jaren. Het Nederlandse team werd wereldkampioen in 1977 in Tokio.

In 1973 ging Rob voor 4 maanden naar Japan om Kobudo te trainen bij Motokatsu Inoue in Shimizu. Terug in Nederland begon Rob kleinschalig hierin les te geven aan leraren Wado karate. In 1976 ontdekte ik dat Rob
les gaf in Kobujutsu en ben ik begonnen met trainen bij hem. Ik kende Rob al vanaf eind jaren ‘60 via het examineren bij danexamens, maar via het Kobujutsu ontstond onze vriendschap. Vanaf medio jaren ‘80 kwam Rob een paar keer per jaar bij ons thuis in Bergen op Zoom. We trainden samen, kletsten veel en hebben veel gelachen. Thea’s kookkunsten kon Rob als vegetariër erg waarderen. De laatste keer dat Rob naar  Bergen op Zoom kwam was in 2019. We hadden nog wel regelmatig telefonisch contact.
Rob was een markant figuur. Wij zullen hem nooit vergeten.

GOOD MEMORIES NEVER DISAPPEAR.

Wim van de Leur
(namens het bestuur NFK.
Martijn Hordijk voorzitter.)